Składniki:
(składniki na 2 duże porcje)
- 1 duży czerwony burak
- 1 duży ziemniak
- pół szklanki mrożonej fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- pieprz
- sól
- suszone grzyby
- oliwa
- ocet balsamiczny (można zastąpic sokiem z cytryny)
- majeranek
- ziele angielskie
- liśc laurowy ( jak mówi moja Mama "daj liścia i bobka")
- bulion
- można dodac trochę poszatkowanej białej kapusty niestety ja nie miałam
Przygotowanie:
Buraka, ziemniaka i cebulę pokroi w plastry. Wrzuci do miski z czosnkiem i fasolką. Dodac pieprz, sól, majeranek,suszone grzyby, liśc laurowy, ziele angielskie około 2 małych łyżeczek octu balsamicznego i odrobinę oliwy.
Wszystko wymieszac aby warzywa obtoczyły się w przyprawach. Przekładamy do naczynek żaroodpornych zalewamy każdą porcję połową szklanki bulionu i zapiekamy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upływie 30 minut przestawiamy piekarnik na 170 i pieczemy do końca czasu. ( albo prościej - aż warzywa będą miękkie. ) :)
Smacznego
Bardzo ciekawy przepis :) a zupka w sam raz na takie mroźne zimowe wieczory jak ten :)
OdpowiedzUsuńTomasz powiedział dokładnie to samo!! Jeszcze po przeczytaniu Twojego posta powiedział: "dobrze dziewczyna gada - ciastko jej !! " :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię barszcz ukraiński, ciekawa jestem pieczonej wersji :)
OdpowiedzUsuń