środa, 1 lutego 2012

Kurczak w 5smakach z grilla

Może to trochę nie typowy prezent na urodziny, ale Tomasz dostał ode mnie dużego, elektrycznego grilla. Grill, piwko, mięsko, mecz i Tomasz = genialne połączenia. Za początku nie byłam przekonana do kupna grilla ale gdy tylko Tomek go wypróbował po raz pierwszy przygotowując przepyszną polędwicę wieprzową na styl myśliwski. CUDOWNE i ile radości. Przepis na polędwicę po myśliwsku jeszcze zamieszczę ale dziś. Kurczak w 5 smakach .






Składniki :

  • 2 udzce z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • oliwa
  • pieprz
  • 1 spora cebula
  • sól
Przygotowanie:

Udzce dokładnie myjemy i oczyszczamy (nieraz kurczaki naprawdę potrafią byc włochate ).
Wrzucamy miski zalewając oliwą,sosem sojowym, dodajemy pieprz i przyprawę 5 smaków.Dodajemy krążki cebuli i wszystko mieszamy aby cebula i kurczak były otoczone marynatą, ktora powstała. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy grilla. Układamy kurczaka, osobno cebulkę i pieczemy do momentu aż mięso porządnie zbrązowieje.

Smacznego. 



3 komentarze:

  1. Szkoda ze tu nie ma "like it " umieściła bym pod twoim komentarzem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam uwielbiam grilla, najbardziej tego prawdziwego gdzie czuć dym i mięso przechodzi tym zapachem... Ale zimą, jakoś sobie trzeba radzić :))

    OdpowiedzUsuń