środa, 28 marca 2012

Schab w sosie cynamonowym.

Schab powstał przez przypadek z braku pomysłu na obiad i chęci na egzotyczne smaki. Słodkawo, korzenny smak schabu naprawdę dorównuje potrawom z Indii. Zestaw przypraw całkiem podobny :P






Skład:

  • 300g schabu bez kości
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • kilka nitek szafranu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • okolo 100 ml śmietanki 12%
  • ziele angielskie
  • estragon
  • rozmaryn


Przygotowani:

Schab myjemy i kroimy na małe kawałeczki, obtaczamy w mące. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki cebulę i przyprawy obsmażmy. Następnie zalewamy wodą i dusimy przez około 15 minut. Dodajemy śmietankę i mieszamy. Gotujemy aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

3 komentarze:

  1. Mhmm.. orientalne smaki to coś, co trafia w moje podniebienie. Schab przepięknie podany!

    OdpowiedzUsuń
  2. własnie na obiad to zrobilam . zmienilam lekko przyprawy ale i tak jest wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam, wygląda i smakuje zapewne znakomicie

    OdpowiedzUsuń