Skład:
- 300g schabu bez kości
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- kilka nitek szafranu
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki cynamonu
- okolo 100 ml śmietanki 12%
- ziele angielskie
- estragon
- rozmaryn
Przygotowani:
Schab myjemy i kroimy na małe kawałeczki, obtaczamy w mące. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki cebulę i przyprawy obsmażmy. Następnie zalewamy wodą i dusimy przez około 15 minut. Dodajemy śmietankę i mieszamy. Gotujemy aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Mhmm.. orientalne smaki to coś, co trafia w moje podniebienie. Schab przepięknie podany!
OdpowiedzUsuńwłasnie na obiad to zrobilam . zmienilam lekko przyprawy ale i tak jest wspaniale!
OdpowiedzUsuńMniam mniam, wygląda i smakuje zapewne znakomicie
OdpowiedzUsuń