Skład:
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/3 cytryny i skórka z niej otarta
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- pieprz
- sól
- około 1/3 papryczki chili
- kilka ziaren kolendry
Przygotowanie:
Czosnek obieramy kroimy na cztery części wrzucamy do moździerza razem z ziarnami pieprzu, ziarnami kolendry, kawałkiem papryki i solą- ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy. Łyżeczką zeskrobujemy ze ścianek moździerza powstałą masę. Dodajemy wodę, oliwę i skórkę z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Polewamy przygotowaną sałatkę.
Skład sałatki ze zdjęcia:
- miks sałat
- 1 pomidor bez nasionek
- 1/3 ogórka
- 5 oliwek czarnych
- 5 oliwek zielonych
- 2 plastry sera gouda
- 1/3 papryki czerwonej
- 2 rzodkiewki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz