czwartek, 15 marca 2012

Meksiki - czyli klopsy po meksykańsku z makaronem w sosie serowym.

Nazwa Meksiki wyszły z mojego poplątania języka, w czasie kiedy opowiadałam o tym przepisie. To fajny sposób na szybki obiad, który jest napprawdę sycący. Jeśli chodzi o sos serowy- jest on chyba obecnie moim ulubionym. Genialnie ciągnąca się biała masa przypominająca ciągnącą się, wylewającą mozzarellę. Mina osoby, która będzie nakładać makaron z takim sosem będzie bezcenna, Wasza gdy będziecie go przygotowywać- Też :D





Składniki na Meksiki:
(składniki dla 2 osób)
  • 250g wołowego mięsa mielonego
  • 1/2 chili
  • 1/2 kubka zielonego groszku
  • 1/2 kubka kukurydzy
  • 1/2 kubka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 1/2 kubka czerwonej fasoli
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kubek wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:

Mięso mielone wyrabiamy z solą, pieprzem i pokrojonym drobno chili (pamiętajcie ze chili dodajecie według smaku). Formujemy małe klopsiki, możecie sobie pomóc małą łyżeczką przy oddzielaniu równych porcji i mokrych dłoni do formowania maleństw. Wrzucacie je na rozgrzaną patelnie z oliwą i podsmażacie. Dodajecie pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili. Podsmażacie aż cebula się zeszkli. Wrzucamy resztę warzyw, zalewamy wodą i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej , mieszamy dokładnie aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy razem, czekamy aż sos zacznie bulgotać- od tego momentu gotujemy jeszcze jakieś 5 minut. I gotowe.




Składniki na makaron z sosem serowym: 


  • 1/2 szklanki śmietanki 12%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 kubka tartego sera( dowolnie ja miałam goudę)
  • bazylia
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron Chifferi Rigati (rurki kręcone- może być każdy inny typu sałatkowego nie spaghetti ani nitka makaronowa :P)
Przygotowanie: 

Gotujemy makaron. W międzyczasie rozpuszczamy na patelni masło, po rozpuszczeniu dodajemy mąkę i mieszamy, podgrzewając aż lekko zbrązowieje. Dolewamy śmietanki, doprawiamy pieprzem,  solą i pokrojoną świeżą bazylią. Trzymamy na ogniu do puki sos lekko nie zgęstnieje. Następnie wsypujemy tarty ser, mieszamy do czasu połączenia się wszystkich składników na gładką masę. Ugotowany makaron odcedzamy (nie przelewamy wodą!!!!!) wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował i łączymy z sosem. Danie gotowe. Najlepiej od razu nakładać na talerze.


:P Smacznego!!


3 komentarze:

  1. Jeeeej, jako maniaczka wszelkiego rodzaju makaronów muszę powiedzieć, że ten mnie urzekł. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń