(eh mogłam jeszcze do tego zrobić po dużej szklance pina colady :D)
Salsa:
- 1/2 ananasa
- 2 pomidory
- 1/2 ostrej papryczki
- 1/2 średniej cebulki powinna być czerwona ale nie mogłam znaleść
- sok z połowy cytryny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
kurczak:
- 1/2 paczki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- pierś z kurczaka
- 1łyżka mleka
batat:
- 1 duży batat
- łyżeczka ziaren kolendry
- pieprz sól
- płatki chili
Przygotowanie:
Salsa:
Połowę ananasa obieramy i kroimy w kostkę, tak samo robimy z cebulką i pomidorami( pomidory bez pestek). Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Wyciskamy sok z polowy cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Kurczak:
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Maczamy w roztrzepanym jajku z mlekiem. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju po 10 sekund z każdej strony.(inaczej kurczak będzie suchy).
Batat:
Batata obieramy, myjemy i kroimy na pół talarki. Wrzucamy do miski dodajemy 2 łyżki oleju,sól, pieprz, rozkruszone ziarna kolendry oraz płatki chili. Mieszamy aby przyprawy okleiły pół talarki. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż zmięknie.
Całość podajemy razem.
"Wypasiony" posiłek. Bardzo mi się podoba;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
No, no iście egzotyczne zestawienie :D Pomysłowa miseczka na salsę! ;)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba ta forma podania w ananasie :)
OdpowiedzUsuńwow to się nazywa super obiad!
OdpowiedzUsuń