czwartek, 23 lutego 2012

Kurczak w kokosie, salsa ananasowo-pomidorowa i pieczony batat.

Udało się!!! Jednak jak nieraz sobie coś upatrzę lub wymyślę, to z czasem muszę to zrobić. Potrafię spędzać całe dnie w kuchni, przy tym gotując i oglądając programy kulinarne.Właśnie jeden z takich programów sprawił, że od jakiegoś czasu "czaiłam się" wręcz na zrobienie jednej potrawy. Mianowicie Kurczaka w kokosie z dodatkiem salsy ananasowo-pomidorowej. Mmmm... i atmosferą iście karaibską zapachniało w domu. Jeszcze chyba nigdy nie próbowałam tylu nowych smaków naraz, tylu nowych połączeń. Strzałem w 10 było połączenie batata z ziarnami kolendry i podanie jako dodatek. Spróbujcie sami. Może także w waszych domkach zapachnie wakacjami. 


(eh mogłam jeszcze do tego zrobić po dużej szklance pina colady :D) 




Salsa:
  • 1/2 ananasa
  • 2 pomidory
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 1/2 średniej cebulki powinna być czerwona ale nie mogłam znaleść
  • sok z połowy cytryny
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz


kurczak:
  • 1/2 paczki wiórków kokosowych
  • 1 jajko 
  • pierś z kurczaka
  • 1łyżka mleka


batat:
  • 1 duży batat
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • pieprz sól
  • płatki chili


Przygotowanie:
Salsa:
Połowę ananasa obieramy i kroimy w kostkę, tak samo robimy z cebulką i pomidorami( pomidory bez pestek). Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Wyciskamy sok z polowy cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.


Kurczak:
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Maczamy w roztrzepanym jajku z mlekiem. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smażymy na mocno  rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju po 10 sekund z każdej strony.(inaczej kurczak będzie suchy).


Batat:
Batata obieramy, myjemy i kroimy na pół talarki. Wrzucamy do miski dodajemy 2 łyżki oleju,sól, pieprz, rozkruszone ziarna kolendry oraz płatki chili. Mieszamy aby przyprawy okleiły pół talarki. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż zmięknie.


Całość podajemy razem.



4 komentarze:

  1. "Wypasiony" posiłek. Bardzo mi się podoba;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. No, no iście egzotyczne zestawienie :D Pomysłowa miseczka na salsę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi się podoba ta forma podania w ananasie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow to się nazywa super obiad!

    OdpowiedzUsuń