niedziela, 18 grudnia 2011

Szynka w syropie klonowym z whisky

Mocny, słodkawy, amerykański smak soczystego mięsa danie główne na niedzielny z rodziną.


SKŁADNIKI:
  • Szynka myszka okolo1kg
  • 3/4 szklanki syropu klonowego
  • 1/3 szklanki whisky
  • 3 duże łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • płatki chili
  • duża cebula
PRZYGOTOWANIE:
Szynkę myjemy, wycinamy wszystkie błony i żyłki.Nacieramy pieprzem i płatkami chili.Nacinamy szynkę w grubą krate( nie za głęboko). Syrop klonowy,whisky, oliwę, wodę mieszamy razem zalewamy szynkę. Wstawiamy w brytfannie do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na godzinę od czasu do czasu polewając szynkę glazurą , w której sie piecze. (na każde pół kilograma mięsa przypada 32 min pieczenia ) 20 minut przed końcem pieczenia wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę. I solimy szynkę. Wkładamy na pozostałe 15 minut do piekarnika. Resztę glazury z cebulą blenderujemy, dodajemy łyżkę mąki. Zagotowyjemy. Szynkę podajemy z sosem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz