poniedziałek, 20 lutego 2012

Zupa fasolowa z pomidorami na ostro.

Warszawa zasypana śniegiem, zimno, buty mi przemokły, palce od moich dziwnych stóp myślałam, że odpadną.  Wchodzę do domu garnek na płytę grzejącą i po chwili gotowe!! Rozgrzewająca, gęsta, ostra, mocno mięsna zupa!! Uratowana!! :D

Można dodać odrobinę sera lub tak jak ja łyżkę gęstej kwaśnej śmietany i pietruszki.


Przepis z dedykacją dla tych, którzy wchodzą na facebook'a i mówią: " Ona znów wrzuciła coś dobrego, a ja  robię się głodny." :*






Skład:

  • 1 porcja rosołowa
  • 20 dag podwędzanej kiełbasy może by podwawelska
  • 20 dag szynki wieprzowej
  • 2 puszki fasoli
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili z pestkami (dla tych, którzy lubią mniej ostre - bez pestek)
  • 2 gałązki selera naciowego
  • odrobina śmietany
  • 1 łyżeczka octu
  • chlust cytryny
  • koncentrat pomidorowy 
  • 1 puszka pomidorów
  • pieprz i sól do smaku
  • natka pietruszki do ozdoby
  • listek, bobek (ziele angielskie)


Przygotowanie:


Umyć porcję rosołową, dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Zagotować i zebra szumy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, chwilę gotujemy i dorzucamy marchew, ziemniaki, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa będą prawie miękkie i dokładamy pokrojony seler naciowy i paprykę pociętą w kostkę. Dodajemy pomidory w puszce i 4 łyżki koncentratu pomidorowego,ostrą papryczkę chili, pieprz i sól. Po zagotowaniu dodajemy ocet oraz łyżkę soku z cytryny i pieprz. 

Aby zupa była gęstsza odlewamy do wysokiego naczynia dwie nabierki zupy( tę gęstszą część, warzywka) dodajemy pół sznytki chleba i blenderujemy. Powstałą masę dolewamy do zupy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i gotowe. 

Ja podaje z łyżką kwaśnej śmietany, posypane natką pietruszki.



4 komentarze:

  1. Szybko i sycąco. Konkretnie- to lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie sycące zupy z ostrym 'kopem". Chętnie wypróbuję ten przepis u siebie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybka, sycaca, a do tego pikantna - czego chciec wiecej? Zaluje, ze jestem teraz w pracy, bo juz gnalabym do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis. W sam raz na tę porę roku :)

    OdpowiedzUsuń