Można dodać odrobinę sera lub tak jak ja łyżkę gęstej kwaśnej śmietany i pietruszki.
Przepis z dedykacją dla tych, którzy wchodzą na facebook'a i mówią: " Ona znów wrzuciła coś dobrego, a ja robię się głodny." :*
Skład:
- 1 porcja rosołowa
- 20 dag podwędzanej kiełbasy może by podwawelska
- 20 dag szynki wieprzowej
- 2 puszki fasoli
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili z pestkami (dla tych, którzy lubią mniej ostre - bez pestek)
- 2 gałązki selera naciowego
- odrobina śmietany
- 1 łyżeczka octu
- chlust cytryny
- koncentrat pomidorowy
- 1 puszka pomidorów
- pieprz i sól do smaku
- natka pietruszki do ozdoby
- listek, bobek (ziele angielskie)
Przygotowanie:
Umyć porcję rosołową, dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Zagotować i zebra szumy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, chwilę gotujemy i dorzucamy marchew, ziemniaki, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa będą prawie miękkie i dokładamy pokrojony seler naciowy i paprykę pociętą w kostkę. Dodajemy pomidory w puszce i 4 łyżki koncentratu pomidorowego,ostrą papryczkę chili, pieprz i sól. Po zagotowaniu dodajemy ocet oraz łyżkę soku z cytryny i pieprz.
Aby zupa była gęstsza odlewamy do wysokiego naczynia dwie nabierki zupy( tę gęstszą część, warzywka) dodajemy pół sznytki chleba i blenderujemy. Powstałą masę dolewamy do zupy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i gotowe.
Szybko i sycąco. Konkretnie- to lubię:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie sycące zupy z ostrym 'kopem". Chętnie wypróbuję ten przepis u siebie.
OdpowiedzUsuńSzybka, sycaca, a do tego pikantna - czego chciec wiecej? Zaluje, ze jestem teraz w pracy, bo juz gnalabym do kuchni :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. W sam raz na tę porę roku :)
OdpowiedzUsuń