I tak oto powstała pizza.
Skład:
ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 40g drożdzy
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- pieprz sól
- 1/2 wędzonej makreli
- 1 średni ogórek konserwowy
- 1 gałązka selera naciowego
- można dodać pieczarki choć ja nie lubię :P
- mozzarella
Przygotowanie:
ciasto:
Przesiewamy połowę mąki przez sitko do głębokiej miski, dodajemy cukier i wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Zaczyn odstawiamy na 30 minut, przykryty ściereczką w ciepłe miejsc. Drożdże zaczną pracować. Po czasie "aktywacji drożdży" dodajemy pozostałą część mąki, sól i łyżkę oleju. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Następnie przez minimum 10 minut ugniatamy. Następnie odstawiamy na godzinkę pod szmatką w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu formujemy duuży okrągły placek!
sos:
Do jogurtu dodajemy przyprawy i rozgnieciony czosnek. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Na placem nakładamy sporą warstwę sosu następnie dodajemy kawałki makreli bez ości. Ogórka pokrojonego w paski, seler naciowy, na koniec dodajemy porwaną na kawałeczki mozzarelle.
Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy do momentu aż boki się przyrumienią a ser rozpuści. Smacznego!!!!
też ostatnio robiłam pizzę, ale z tuńczykiem, jednak nie może równać się z twoją! niesamowite smaki i aromaty coś tak czuję :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Szana-Banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Pizzę uwielbiam! Piszę to już chyba setny raz - ona nigdy mi się nie znudzi!! ;) Ciekawa kombinacja smakowa, wygląda bardzo dobrze!
OdpowiedzUsuńFantastyczny dobór składników (ależ żadnych pieczarek tutaj, choć je lubię!:D), intuicyjny powiedziałabym, gratulacje! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dziękuję :) Aż urosłam :D
OdpowiedzUsuńJa ta pizza mi się bardzo podoba :D Kapitalna!
OdpowiedzUsuń