piątek, 10 lutego 2012

Pieczony por w szynce z sosem serowym.

Od jakiegoś czasu zastanawiałam się co można zrobić  z pora tak aby zachęcić  siebie i innych do jedzenia tego warzywka. Udało się! Danie jest proste, sos zaskoczył nawet mnie - jest inny :) Pory słodko-ostre, a szynka słona. Ciekawe połączenie i cudowna różnorodność  konsystencji.
Sprawdźcie sami.


Składniki:
  • 2 średnie pory (głównie biała część )
  • 4 plastry szynki
  • 250ml śmietanki 30%
  • 200g sera typu gołda
  • natka pietruszki
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Pory kroimy na 2 części wzdłuż. Każdą owijamy plasterkiem szynki.Obsmażamy na patelni aż szynka lekko się zarumieni. Przekładamy pory do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.(można położy na nie łyżkę masła będą bardziej delikatne).
Na patelni, na której smażyliśmy pory (nie myc!!!) roztapiamy masło, dodajemy łyżkę mąki i podsmażamy aż będzie złota. Dodajemy śmietankę i natkę pietruszki. Redukujemy aż zgęstnieje dodajemy starty ser. Powstałym sosem (jest gęsty i ciągnący). Przykrywamy pory i smacznego :)


Pora na Pora II

5 komentarzy:

  1. Swietny i niebanalny sposob na pora - zapisuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś zrobiłam zapiekankę z makrelą wędzoną, w której był spory dodatek pora i tak mi zasmakował, że odtąd zaczęłam go doceniać;)
    Twoje danko wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zapiekanka z wędzoną makrelą. Masz może na blogu? chętnie spróbuję. Czy to zapiekanka makaronowa z wędzoną makrelą? Biore to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widziałam, że znalazłaś! Bierz i smacznego:)

    OdpowiedzUsuń