Sprawdźcie sami.
Składniki:
- 2 średnie pory (głównie biała część )
- 4 plastry szynki
- 250ml śmietanki 30%
- 200g sera typu gołda
- natka pietruszki
- łyżka mąki
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pory kroimy na 2 części wzdłuż. Każdą owijamy plasterkiem szynki.Obsmażamy na patelni aż szynka lekko się zarumieni. Przekładamy pory do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.(można położy na nie łyżkę masła będą bardziej delikatne).
Na patelni, na której smażyliśmy pory (nie myc!!!) roztapiamy masło, dodajemy łyżkę mąki i podsmażamy aż będzie złota. Dodajemy śmietankę i natkę pietruszki. Redukujemy aż zgęstnieje dodajemy starty ser. Powstałym sosem (jest gęsty i ciągnący). Przykrywamy pory i smacznego :)
Swietny i niebanalny sposob na pora - zapisuje!
OdpowiedzUsuńKiedyś zrobiłam zapiekankę z makrelą wędzoną, w której był spory dodatek pora i tak mi zasmakował, że odtąd zaczęłam go doceniać;)
OdpowiedzUsuńTwoje danko wygląda bardzo smacznie:)
Oj zapiekanka z wędzoną makrelą. Masz może na blogu? chętnie spróbuję. Czy to zapiekanka makaronowa z wędzoną makrelą? Biore to :)
OdpowiedzUsuńWidziałam, że znalazłaś! Bierz i smacznego:)
OdpowiedzUsuńAle smaczny przepis:)
OdpowiedzUsuń