wtorek, 17 stycznia 2012

Chleb z oliwkami

Kolejny chlebek. Ten pachnie Włochami. Pyszna chrupiąca skórka, czarne oliwki i genialny zapach ziół. Inspiracją była książka o chlebie. Składniki pozmieniane chlebek cudowny. O mały włos, zdjęć by nie było gdyż Tomasz starał się jak najszybciej spróbować chleba :P
Co widać na zdjęciu poniżej.



Składniki:
  • 300g mąki pszennej typu 500
  • 200gmąki razowej
  • 25g świeżych drożdzy
  • 2 łyżki soli
  • 1łyżka suszonej bazyli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka tymianku (zioła można zastąpić przyprawą do pizzy)
  • 350 ml letniej wody
  • pieprz
  • mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek

Przygotowanie:

Wymieszać sypkie składniki dodać rozrobione drożdże w odrobinie wody i cukru. Wymieszać z resztą wody. Dodać pokrojone oliwki. Ugniatać przez 10 minut. Odstawić skropione wodą i przykryte ściereczką na 2 godziny. Po tym czasie uformować bochenek o kształcie jaki chcecie. Lekko ponacinać boki nożem. Pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Układamy na wysypanej blasze i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego piekarnika do 220 stopni. Po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 180stopni i pieczemy jeszcze przez pół godziny. Po wyciągnięciu z piekarnika układamy na kratkę, skrapiamy wodą i pozostawiamy do wystygnięcia. 




Tomcio, podjadacz :)

1 komentarz:

  1. Ooo jaki ładny chlebek! Wygląda tak rustykalnie :) Na pewno jest pyszny, ja bym spróbowała zrobić z niego jakieś szybkie grzaneczki :>

    OdpowiedzUsuń