sobota, 17 grudnia 2011

Bhaji cebulowe

Jedna z moich ulubionych przekąsek. Przysmak na jeden kęs, bierzesz i uciekasz :D Uwielbiam je podawać na imprezy w ogrodzie ,jakieś grille lub po prostu wieczór przy grach komputerowych.

Obowiązkowo z sosem czosnkowych PYCHA!!! Chrupiące z wierzchu i kruche w środku.


 SKŁADNIKI:
  • 3 duże cebule
  • mąka
  • garam masala
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • woda
  • olej do smażenia

 PRZYGOTOWANIE:
 
Cebule obieramy i kroimy na cieniutkie piórka, wsypujemy łyżkę garam masali( do smaku ja ę dużo), paprykę ostrą i słodką po małej łyżeczce. Wszystko mieszamy aby przyprawy obkleiły cebulę. Następnie dodajemy mąkę i powtarzamy czynność. Dolewamy około pół szklanki zimnej wody i mieszamy aż piórka będą całe otoczone w lepkim cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu aż nabiorą złocisto brązowego koloru. Odsączyć na papierowym ręczniczku. Najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym :) Uwaga! Nie wolno przypalić -robią się gorzkie.

v

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz