środa, 8 czerwca 2011

Na dobry początek.

Zawsze mi się marzyło, żeby gdzieś wrzucac te wszystkie przepisy tak aby np. moja siostra ( twierdząca, że nie potrafi gotować) miała do nich dostęp.

Na początek:
Tarta na słono z mazzarellą, brokułami, boczkiem i pomidorami.
 
Składniki:
- gotowy blat kruchego ciasta do tarty
- 500 ml gęstej śmietany 22%
- 4 całe jaja
- 300 g tartego sera gouda
- 300 g boczku wędzonego
- 2 duże cebule
- sól, pieprz (według uznania)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku
- kilka kawałków mozzarelli
- 5 szt pomidorków cherry
- pół małej cukinii
-kilka różyczek brokuła

Sposób przyrządzenia:

  Boczek pokroić w paski i usmażyć na patelni. Usmażony boczek odsączyć z tłuszczu i odstawić na bok.
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do usmażonego boczku. Blat kruchego ciasta wykładamy na formę do tarty, brzegi zakrywamy folią aluminiową i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C na termoobiegu przez 8-10 min.

Masa: 

W misce mieszamy śmietanę, jajka i ser tarty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałkę muszkatołową. Wyciskamy 1 ząbek czosnku. Dodajemy boczek z cebulą i ponownie mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczony blat. Dekorujemy różyczkami brokuła i kawałkami cukinii, kulkami mozzarelli, połówkami pomidorków cherry. Całość pieczemy najpierw przez 30 min w piekarniku na termoobiegu w 150°C, a przez następne 15 min w 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić długą wykałaczką czy ciasto nie jest wilgotne. Jeżeli ciasto przylepia się do wykałaczki podpiec jeszcze 5-10 min.
I szamać !! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz