A oto i przepis:
Skład:
- 500g mięsa różnego
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 3 strączki papryki ostrej (około 2 łyżek)
- 1 cebula
- 1 papryka słodka
- 1 papryka ostra świeża
- 1 duży ogórek kiszony
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 2 bobki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- szczypta gałki muszkatołowej, rozmarynu, kolendry
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1/2 l wody
- olej słonecznikowy do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić w kostkę obtoczyć w mące. Na mocno rozgrzanej patelni uprażyć przyprawy(paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn) następnie wrzucić do moździerza, dodać odrobinę świeżo tartej gałki muszkatołowej i utrzeć wszystkie przyprawy z dodatkiem czosnku na gładką pastę. Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem słonecznikowym, dodajemy pastę przyprawową i smażymy aż mięso zbrązowieje. Następnie dorzucamy warzywa i smażymy jeszcze przez 5 minut na dużym ogniu. Następnie dolewamy około pół litra wody. Dorzucamy łyżkę gorczycy(tak fajnie strzela pod zębami), sól i pieprz do smaku. Dusimy wszystko do miękkości.
apetyczny! u mnie też często zdarzają się wielomiesne wariacje, bo w zamrażarce istny mix mięs :)
OdpowiedzUsuńtaki miks mięsny - bardzo apetyczny
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie