wtorek, 28 sierpnia 2012

Gulasz wielomięsny

Nigdy w życiu nie robiłam gulaszu. Chciałam spróbować. Tak więc po przestudiowaniu masy przepisów na różnych blogach i przepisowniach, po sprawdzeniu zawartości lodówki, powstał: Gulasz Wielomięsny. Mój własny autorski, pierwszy i pyszny!! Inny niż ten co robiła Mama ale równie dobry ( o ile coś może być lepsze od maminego). Dlaczego wielomięsny? Często kupuję duże ilości mięsa, rozkrawam na porcje i wrzucam do zamrażarki. Jednak zostaje mi dużo, różnych, małych lub większych skrawków mięsa. Więc własnie takie mi mięsko idealnie nadawało się w moim mniemaniu na gulasz!!! Jest tu indyk( tak wielbiony w moim domu) kurczak, łopatka, schab, karkówka-jednym słowem różności w połączeniu z dużą ilością ostrości.

A oto i przepis:


Skład:

  • 500g mięsa różnego
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 3 strączki papryki ostrej (około 2 łyżek)
  • 1 cebula
  • 1 papryka słodka
  • 1 papryka ostra świeża
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 2 bobki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy 
  • szczypta gałki muszkatołowej, rozmarynu, kolendry
  • 1 łyżeczka gorczycy 
  • 1/2 l wody
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić w kostkę obtoczyć w mące. Na mocno rozgrzanej patelni uprażyć przyprawy(paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn) następnie wrzucić do moździerza, dodać odrobinę świeżo tartej gałki muszkatołowej i utrzeć wszystkie przyprawy z dodatkiem czosnku na gładką pastę. Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem słonecznikowym, dodajemy pastę przyprawową i smażymy aż mięso zbrązowieje. Następnie dorzucamy warzywa i smażymy jeszcze przez 5 minut na dużym ogniu. Następnie dolewamy około pół litra wody. Dorzucamy łyżkę gorczycy(tak fajnie strzela pod zębami), sól i pieprz do smaku. Dusimy wszystko do miękkości.

2 komentarze:

  1. apetyczny! u mnie też często zdarzają się wielomiesne wariacje, bo w zamrażarce istny mix mięs :)

    OdpowiedzUsuń